Επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης»

Το νηπιαγωγείο μας επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης στις Βαρβάρες Ημαθίας τον Ιούνιο 2013. Στην επίσκεψη συμμετείχαν και τα 3 τμήματα του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν, μέσα από τα πλούσια εκθέματά του, την σχολική ζωή από τον 19ο αι έως τις μέρες μας.  Στην πλούσια συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται παλιά αναγνωστικά βιβλία από την εποχή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως Το αλφαβητάρι με τον ήλιο, Τα ψηλά βουνά, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, συλλογές φυτολογίων, εντόμων, οστράκων, ορυκτών, βαλσαμωμένων πουλιών, γεωγραφικών και ιστορικών χαρτών κ.ά.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν σε ένα εργαστήριο με θέμα τα μέσα γραφής, «έκαναν μάθημα» στην παλιά αίθουσα διδασκαλίας που έχει αναπαρασταθεί με μεγάλη επιτυχία από τους συντελεστές του μουσείου. Τέλος, δώρισαν στο μουσείο παλαιό εποπιτικό υλικό διδασκαλίας που βρέθηκε στις αποθήκες του νηπιαγωγείου, ώστε αυτό να βρει τη θέση που του αρμόζει και να αναδειχθεί. Πριν φύγουν απόλαυσαν παιχνίδι στον αύλειο χώρο του μουσείου μαζί με τις νηπιαγωγούς και τους γονείς που τους συνόδευσαν.

Μουσείο Εκπαίδευσης

Μάθημα όπως παλιά στην μουσειακή αίθουσα διδασκαλίας.

 Μουσείο

Περιήγηση στους διαδρόμους του μουσείου

Μουσείο

Εργαστήριο «Παλιά μέσα γραφής»

Μουσείο     Μουσείο

Τι μας φέρνει ο Μάρτης;

Το πρόγραμμα «Τι μας φέρνει ο Μάρτης;» είναι ένα ταξίδι σε έθιμα, γιορτές και φυσικά φαινόμενα, είναι ένα οδοιπορικό στο χτες και το σήμερα. Υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμμάτων ευέλικτης ζώνης κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 από το α” κλασικό και ολοήμερο τμήμα  του νηπιαγωγείου μας και τις νηπιαγωγούς Σιδηροπούλου Χριστίνα και Φωτίου Δήμητρα. Στόχος του προγράμματος ήταν να παρατηρήσουν τα παιδιά τις καιρικές μεταβολές  κατά τον μήνα Μάρτη και να ερμηνεύσουν παροιμίες, όπως «Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει πότε γελάει», να κατανοήσουν ότι το έθιμο της κυρά Σαρακοστής αποτελούσε έναν τρόπο υπολογισμού του χρόνου  και αναμονής του Πάσχα. Επίσης το πρόγραμμα είχε ως σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά 2 συνομιλήκους τους από το 1821, τον Κωνσταντή και τη Διαμάντω, οι οποίοι θα τους βοηθούσαν να αντιληφθούν τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και να ανακαλύψουν τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής τον 19ο  αι.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους animation  https://www.youtube.com/watch?v=N2TfZLn63NU και με τη βοήθεια των ΤΠΕ ζωντάνεψαν  την παροιμία  Μάρτης είμαι νάζια κάνω, πότε κλαίω, πότε γελάω και εξήγησαν γιατί, σύμφωνα με τη λαογραφία, ο καιρός τον Μάρτιο είναι άστατος.

 

 

 

Ζούμε παρέα… Τρόποι διαχείρισης του θυμού.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας στο πλαίσιο των καινοτόμων σχολικών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 από το ολοήμερο και το α” κλασικό τμήμα και τις νηπιαγωγούς Σιδηροπούλου Χριστίνα και Φωτίου Δήμητρα. Στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτύξουν τα παιδιά κοινωνικές δεξιότητες συνύπαρξης μέσα στην ομάδα, να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να αποκτήσουν ενσυναίσθηση, να εκφράζουν τα αρνητικά συναισθήματά τους με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.