Στις χώρες των χορών ταξίδια στα πέρατα της γης με τους ομορφότερους χορούς

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Στις χώρες των χορών ταξίδια στα πέρατα της Γης με τους ομορφότερους χορούς». Το πρόγραμμα υλοποίησε το ολοήμερο τμήμα με τις νηπιαγωγούς Πάντα Αλεξία, Φωτίου Δήμητρα και τη νηπιαγωγό παράλληλης στήριξης Δαμιανίδου Βασιλική. Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές μας να μάθουν διαφορετικά είδη χορών από διάφορες χώρες και να γνωρίσουν τις ενδυμασίες και τα έθιμα της χώρας προέλευσης του εκάστοτε χορού. Όλοι μαζί μάθαμε και χορέψαμε τον Ιταλικό χορό της Ταραντέλας, επισκεφθήκαμε τη σχολή χορού «Black Swan» και παρακολουθήσαμε μια μικρή επίδειξη μπαλέτου. Με αφορμή την 25η Μαρτίου χορέψαμε Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, (τσάμικο και συρτό). Ανακαλύψαμε έναν τελετουργικό χορό από τη φυλή των Ινδιάνων και προσπαθήσαμε να τον μάθουμε. Γνωρίσαμε το ροκ εντ ρολ και διασκεδάσαμε χορεύοντας. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους γονείς τον Ιούνιο.

Από την παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς (Ινδιάνικος τελετουργικός χορός)

Από την παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς (Ινδιάνικος τελετουργικός χορός)

Μία ομάδα παιδιών έχει αναλάβει να παρουσιάσει το μπαλέτο

Μία ομάδα παιδιών έχει αναλάβει να παρουσιάσει το μπαλέτο

DSC03896

 

Κάποια παιδιά παρουσίασαν τον χορό του Ροκ εν Ρολ

Κάποια παιδιά παρουσίασαν τον χορό του Ροκ εν Ρολ

Ο θαυμαστός κόσμος του νερού

Τη σχολική χρονιά 2015-2016 υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευέλικτης Ζώνης από το ολοήμερο τμήμα και τις νηπιαγωγούς Πάντα Αλεξία, Φωτίου Δήμητρα και τη νηπιαγωγό παράλληλης στήριξης Δαμιανίδου Βασιλική ένα ακόμα πρόγραμμα με τίτλο: «Ο θαυμαστός κόσμος του νερού». Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές μας να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού και να αντιληφθούν τη διαδρομή του από τις λίμνες και τα ποτάμια, στις σύγχρονες πόλεις και στις βρύσες των σπιτιών. Τα παιδιά μέσα από πολλά πειράματα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ιδιότητες του νερού και τους παράγοντες που συνδέονται με τις μεταβολές του. Επίσης, δημιούργησαν μία ηχοϊστορία με θέμα τον κύκλο του νερού και χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια μουσικά όργανα για να παράγουν τον ήχο της βροχής. Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέφθηκε το νηπιαγωγείο μας  η υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. και έδειξε στα παιδιά επιπλέον πειράματα σχετικά με το θέμα. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους γονείς τον Ιούνιο.

 

Ο κύκλος του νερού

Ο κύκλος του νερού

Επίδειξη πειραμάτων από την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ

Επίδειξη πειραμάτων από την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ

Παγοζωγραφική

Παγοζωγραφική

Υλικά που διαλύονται ή δεν διαλύονται στο νερό

Υλικά που διαλύονται ή δεν διαλύονται στο νερό

Ταξιδεύω με ένα βιβλίο

Το πρόγραμμα «Ταξιδεύω με ένα βιβλίο» εκπονήθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 από το ολοήμερο τμήμα και τις νηπιαγωγούς Πάντα Αλεξία, Φωτίου Δήμητρα και τη νηπιαγωγό παράλληλης στήριξης Δαμιανίδου Βασιλική, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ευέλικτης ζώνης. Στόχος μας ήταν οι μαθητές μας να αναπτύξουν την αφηγηματική τους ικανότητα και να γνωρίσουν τα στάδια από τα οποία περνάει ένα βιβλίο μέχρι να ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά ασκήθηκαν στην ικανότητα προσεκτικής ακρόασης και αναδιήγησης ιστοριών. Δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι με τίτλο: «Η περιπέτεια του Παγοπώλη» και πήραν μέρος στο διαγωνισμό Φιλαναγνωσίας των εκδόσεων Ψυχογιός. Επισκέφθηκαν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας και  διασκέδασαν συμμετέχοντας διαδραστικά στην αφήγηση λαϊκών παραμυθιών  τα οποία τους αφηγήθηκε ο παραμυθάς-συγγραφέας κ. Δημήτρης Αβούρης. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους γονείς τον Ιούνιο.

DSC03230

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με τον παραμυθά-συγγραφέα κ. Δημήτρη Αβούρη

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με τον παραμυθά-συγγραφέα κ. Δημήτρη Αβούρη

Επίσκεψη στον Λαογραφικό-Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αμάραντος»

Τη σχολική χρονιά 2015-2016, επισκεφθήκαμε τον λαογραφικό πολιτιστικό σύλλογο «Ο Αμάραντος». Τις επόμενες ημέρες οι μαθητές του ολοήμερου τμήματος έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλαιά αντικείμενα και με την υποστήριξη των νηπιαγωγών Πάντα Αλεξίας, Φωτίου Δήμητρας και της νηπιαγωγού παράλληλης στήριξης Δαμιανίδου Βασιλικής υλοποίησαν ένα σχέδιο εργασίας με θέμα «Αντικείμενα του χθες…». Έφεραν από το σπίτι τους πολλά από τα αντικείμενα του χθες όπως το γκιούμι, το σίδερο με κάρβουνα, τον φανό, την πινακωτή, το κόσκινο, χάλκινα ταψιά και κατσαρόλες, διάφορα υφαντά και κοσμήματα εκείνης της εποχής. Γνώρισαν τη λειτουργία της μυλόπετρας, και έμαθαν ότι όλα τα αντικείμενα και μαγειρικά σκεύη ήταν φτιαγμένα από ξύλο και χαλκό καθώς δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το γυαλί και το πλαστικό. Στο σχέδιο εργασίας πήραν μέρος και οι μαθητές του α΄κλασικού τμήματος με τη νηπιαγωγό Σιδηροπούλου Χριστίνα. Το σχέδιο εργασίας ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση λαογραφικής έκθεσης στο χώρο του νηπιαγωγείου και την παρουσίασή της στους γονείς των παιδιών.